Komory wysokiego składowania
Osad zagęszczony w komorach zagęszczania może być podawany grawitacyjnie
na prasę odwadniającą lub może być skierowany pompą do dowolnej komory
wysokiego składowania. Komory wysokiego składowania są to dwa zbiorniki
cylindryczne konstrukcji żelbetowej o średnicy 10 m, wysokości 15 m
i pojemności 1256 m3 każdy.
|
Komory wysokiego składowania.
|
W dolnej części klatki schodowej pomiędzy komorami znajduje się pompownia,
w której znajdują się 2 pompy osadowe typu EMU FA 10.62-210 + FO 172+4/12
oraz 2 kompresory A 50-380-400 A; AIRPOL służące do mieszania zmagazynowanego
osadu w komorach składowania. W celu umożliwienia optymalnego czasu
pracy stacji odwadniania, szczególnie w okresie zimowym, trudności transportowych
lub odbioru osadu odwodnionego; można osad zagęszczony gromadzić w komorach
wysokiego składowania. Osad w komorach ulega dalszemu zagęszczeniu,
a woda nadosadowa odprowadzana jest przy pomocy strefowych rurociągów
spustowych do kanalizacji technologicznej oczyszczalni ścieków.
Obsługa zwraca uwagę na prawidłowe pompowanie osadu do komór wysokiego
składowania i jego prawidłowe wypuszczanie. Konieczne jest, aby w komorach
składowania była dostateczna rezerwa dla wypuszczania osadu nadmiernego.
W przypadku gdy w komorach składowania trwa proces fermentacji metanowej
osadu obsługa dba o równomierne pompowanie osadu do obu zbiorników,
tak aby nie doszło do przeciążenia jednej z komór. Do komór składowania
pobiera się osad nadmierny po zagęszczeniu w zagęszczaczach. W komorach
składowania może dochodzić do dalszego zagęszczania osadu i oddzielenia
się wody nadosadowej. Oddzielenie się wody należy kontrolować za pomocą
urządzenia wzorcowego (butelek), dla tego, że warstwa ścieków nie musi
być zawsze na powierzchni. Oddzieloną wodę nadosadową wypuszcza się
strefowymi rurociągami przelewowymi, przy czym zawsze od najwyższego
poziomu. Przy wypuszczaniu odcieku należy czas i intensywność obserwować
w zgodności z możliwościami biologicznego oczyszczania, ponieważ ścieki
te wnoszą do części biologicznej znaczne ilości zanieczyszczeń. Z tego
powodu konieczne jest prowadzenie spuszczania wody nadosadowej poza
okresami szczytowego dopływu do oczyszczalni ścieków. Komory wysokiego
składowania spełniają funkcję czasowego gromadzenia osadu.
Oprócz tego mogą być wykorzystywane do prowadzenia procesu fermentacji
w warunkach naturalnych części osadu przez okres około 150 dni. Organiczne
cząstki osadów mogą być rozkładane przez mikroorganizmy w warunkach
beztlenowych lub tlenowych. Rozkład lub inaczej stabilizacja zanieczyszczeń
organicznych osadów w warunkach beztlenowych nosi nazwę fermentacji
metanowej, ponieważ głównym produktem tego rozkładu jest gaz zawierający
60-80% metanu (CH4) oraz dwutlenek węgla. Fermentacja metanowa jest
podstawowym procesem stosowanym w przeróbce osadów. Jest to proces wielofazowy,
w którym w fazie 1 bakterie hydrolityczne za pomocą enzymów zewnątrzkomórkowych
rozkładają nierozpuszczalne związki organiczne osadów (np.: celuloza,
ligniny, białka, tłuszcze) do związków rozpuszczalnych w wodzie, takich
jak kwasy tłuszczowe, alkohole, amoniak, itp. W fazie 2 inne bakterie
to tzn. bakterie kwasowe rozkładają te rozpuszczone związki organiczne
do prostych kwasów organicznych, takich jak kwas octowy, kwas propionowy
oraz do wodoru i dwutlenku węgla. Tę fazę fermentacji określa się mianem
fermentacji kwaśnej. Produkty powstałe w fazie 2 fermentacji są substratem
w fazie 3 dla bakterii metanowych heterotroficznych (głównie kwas octowy)
oraz dla bakterii metanowych autotroficznych (wodór i dwutlenek węgla).
|
Węzeł w pompowni komór wysokiego składowania.
|
Produktami metabolizmu bakterii etanowych jest metan, dwutlenek węgla
i woda. Bakterie metanowe w większości limitują szybkość fermentacji
osadów. Oznacza to, że są wolniejsze od bakterii fazy kwaśnej. Proces
ten powinien być tak prowadzony, aby kwasowe bakterie nie zdominowały
komory fermentacji. Osiąga się to poprzez ograniczenie dostarczenia
pokarmu czyli świeżego osadu surowego. Bakterie metanowe są bardzo wrażliwe
na warunki środowiska (temp., odczyn, zawartość substancji toksycznych)
oraz namnażają się wolno.
Zaletą procesu fermentacji, oprócz stabilizacji osadu jest produkcja
gazu fermentacyjnego. Ujmowanie gazu prowadzi się w zamkniętych komorach
fermentacyjnych. Fermentację bez ujmowania gazu fermentacyjnego odbywa
się w otwartych komorach fermentacyjnych. Wskaźnikiem oceny prawidłowego
przebiegu procesu fermentacji jest wartość stosunku kwasów lotnych do
zasadowości. Wzrost tego stosunku poprzedza w czasie gwałtowne obniżenie
odczynu. Stąd też w czasie prawidłowej eksploatacji komór fermentacyjnych
ustala się dość stabilna wartość stosunku kwasów lotnych (KL) do zasadowości
(Z). Bieżąca kontrola wartości KL / Z = 0.3 . Stwierdzone ewentualne
zmiany wartości tego stosunku (wzrost wartości KL / Z) są sygnałem dla
obsługi o wystąpieniu zakłóceń fermentacji metanowej. Pozwala to na
podjęcie działań zapobiegających załamaniu się procesu.
|